Recenzja książki Donny Hay “Szybko, świeżo, prosto”

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

W końcu znaleźliśmy chwilkę aby napisać kilka słów na temat polskiego wydania książki Donny Hay “Szybko, świeżo, prosto”. Nie ukrywamy, że z utęsknieniem czekaliśmy na to wydanie (i liczymy na kolejne) gdyż Donna jest jedną z naszych ulubionych – można powiedzieć – gwiazd kulinarnych. Pierwszy raz z jej osobą zetknęliśmy się podczas jakiś starszych wersji australijskiej edycji Master Chef’a gdzie gościła w programie przygotowując swoje danie, które później mieli odtworzyć uczestnicy :)

DSC_1895x
“Szybko, świeżo, prosto” (ang. Fast, fresh, simple) to jedna z wielu książek tej australijskiej autorki, z jej autorskimi przepisami. Ta swoją premierę w wersji angielskiej miała już w 2011 r. ale wydanie polskie pojawiło się dopiero kilka tygodni temu.

DSC_1908x

Ale do rzeczy – co znajdziemy w książce Donny? Jest to zbiór ponad 160 przepisów na potrawy wytrawne jak i słodkie, które podzielone są na kilka działów:

1. Szybko
– słone
– słodkie

2. Świeżo
– słone
– słodkie

3. Prosto
– słone
– słodkie
DSC_1900x
Powyższe działy zawierają przepisy, które autorka skatalogowała w sposób odpowiadający nawom działów:
Szybko – potrawy, które przy ciągle panującym braku czasu społeczeństwa można przygotować w bardzo szybki sposób. Znajdziecie tutaj takie dania jak:
– tarta z figami i gorgonzolą
– steki na szybko z solą grzybową i plackami ziemniaczanymi
– ryba pieczona w harissie z kuskusem cytrynowym
– kanapki lodowe z makaroników kokosowych
Świeżo – tutaj znajdziemy zestaw tradycyjnych potraw, przygotowanych tak aby uzyskać z nich maksimum smaku przy – co bardzo istotne – minimalnym nakładzie pracy. Przykładowe dania z tego działu to:
– stek z trzema warzywami
– grillowany sznycel z kurczaka z surówką fenkułową
– bananowo-karmelowe ciasto
– pistacjowe cygara z baklawy w syropie różanym
Prosto – to ostatni dział z przepisami gdzie Donna przedstawia wiele trików kuliarnych, w których dzięki podstawowym produktom i świeżym składnikom wyczarujemy zestaw świetnych przepisów na każda okazję takich jak:
– pstrąg w chrupkiej skórce z rzodkiewką i rukwią wodną
– sałata z tuńczykiem i fasolą na ciepło
– chlebowy pudding czekoladowo-malinowy
– pieczona ricotta z miodem waniliowym
DSC_1898x

Wszystkie przepisy mają wystarczająco przejrzysty sposób wykonania a także informację na ile porcji jest zestaw składników.

Poza rozdziałami z przepisami są jeszcze dwa dodatkowe tj.:
4. Stylizacja
oraz
5. Glosariusz
(zakładkę INDEKS pomijamy)
DSC_1902x
Te dwa działy to taki dodatek do przedstawionych przepisów gdzie znajdziemy:
Stylizacja – proste sposoby aby uatrakcyjnić tworzone kreacje kulinarne cieszące nie tylko nasz wzrok ale przede wszystkim naszych gości
Glosariusz – zbiór zebranych opisów używanych w przepisach składników (w przepisie lub na liście składników są oznaczone gwiazdką), co do których pochodzenia czy nazwy mogą mieć wątpliwości przeglądający książkę czytelnicy. Przyznamy ze to bardzo fajny pomysł :)
DSC_1903x
Nie da się ukryć że książka jest świetnie dopracowana pod każdym względem. Dobrane i przetestowane przepisy, spójna kolorystyka charakterystyczna dla Donny (błękit/niebieski) pojawiająca się w całej książce oraz świetne zdjęcia sprawiają, że ciężko oderwać się od tej propozycji wśród wielu jakie ciągle pojawiają się w księgarniach. Jedynie co nam przeszkadza albo co my byśmy zmienili to wielkość książki (mogłaby być troszkę mniejsza) i okładka, która choć bardzo ładna to lepiej jakby była sztywniejsza – ale to taki detalik w całości.
DSC_1904x
Czy polecamy niniejszą książkę? Zdecydowanie tak bo na pewno się nie zawiedziecie a nawet śmiemy twierdzić że osoby nie mające problemu z językiem angielskim sięgną po kolejne książki tej sympatycznej pani :)

Oczywiście nasza recenzja nie byłaby pełna gdyby nie  wykonany z książki przepis :) W przypadku Donny padło na orecchiette z brukselką i pancettą, na które przepis znajdziecie już jutro na naszym blogu (jest pycha :) ).

DSC_1800x900

Tytuł: Szybko, świeżo, prosto
Autor: Donna Hay
Wydawnictwo: Wydawnictwo Albatros
Ilość stron: 210
Cena: 64,90 zł.
Oprawa: miękka
Format: 30cm x 24,5cm

DSC_1910x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *