Recenzja książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Kiedy książka trafiła w nasze ręce od razu bardzo nam się spodobała bo znów jest to książka tematyczna a takie lubimy najbardziej. Jeżeli i Wy chcecie się dowiedzieć co znajdziemy w książce „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” autorstwa Tadeusza Barowicza to zapraszamy do niniejszej krótkiej recenzji :)

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Zaglądając na pierwsze strony książki autor wprowadza nas w świat ciast drożdżowych. Pokazuje jak zrobić podstawowe ciasto drożdżowe, jak przygotować je w jednym lub w dwóch etapach. Dodatkowo oprócz informacji o ciastach wypiekanych mamy też garść przydatnych porad na temat ciast drożdżowych ale smażonych – np. jak je formować aby się prawidłowo usmażyły.

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Dodatkowo dostajemy garść porad co powinniśmy zrobić aby nasze ciasto było idealne – ważne jest aby wszystkie składniki na ciasto miały jednakową temperaturę. Autor zwraca również uwagę na to aby do wypieków używać świeżych a nie przeterminowanych drożdży oraz dobrego masła. Oprócz tych dobrych wskazówek na wstępie możemy też dowiedzieć się jakie wady ma ciasto drożdżowe i jak możemy podzielić wyroby drożdżowe tj. na ciasta nadziewane, placki, strucle, babki drożdżowe i pączki oraz kulebiaki, racuchy czy bliny. Na końcu wprowadzenia do przepisów mamy tabelkę pokazującą ile gramów danego produktu mieści się w szklane, łyżce czy łyżeczce, ale nie trzeba z tego korzystać gdyż każdy przepis ma podane dokładne ilości składników choć nie da się ukryć że to przydatna rzecz.

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Autor swoje przepisy podzielił na dwie części tj. przepisy na ciasta drożdżowe słodkie i ciasta drożdżowe wytrawne. Nie da się ukryć, że ciasta drożdżowe są bardzo popularne, ale też pracochłonne (czasochłonne) niemniej dzięki temu podziałowi można od razu zauważyć, że z tych ciast przygotujemy potrawy na różną porę dnia tj. na śniadanie, obiad czy kolację :)

Po wstępie, w pierwszej części książki dostajemy sporą dawkę przepisów na ciasta słodkie takie jak: babki, brioszki, bułeczki, chałki, gofry, rogaliki, mazurki, racuchy, strucle. Znajdziemy tu również przepisy na nadziewane wieńce, rolady, pączki, oponki, drobne ciastka i różne ciasta przekładane (z jabłkami, orzechami, sernik).

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

W drugiej części książki znajdziemy wiele przepisów na ciasta wytrawne, które nie jednej osobie przypadną do gustu. Wśród ciast wytrawnych mamy do wyboru: bliny, bułeczki nadziewane, obwarzanki, cebularze, kilka różnych chlebów, paluszki słone, makowe czy kminkowe. Są też focaccie, różnorodne pizze, rogaliki, sakiewki, pierogi, paszteciki, racuchy czy kulebiaki tak więc do wyboru do koloru :)

Większość przepisów jest opatrzonych zdjęciami ale też są i takie gdzie zastosowano drobną grafikę. To na pewno daje pole do popisu wyobraźni, która może zaproponować nam wygląd danego wypieku czy potrawy :)

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne"

Uważamy, że sympatycy ciasta drożdżowego na pewno znajdą coś dla siebie – tak jak my (już wkrótce przepis z książki na babkę keksową) – bo oprócz przepisów na potrawy codzienne znajdziecie tez przepisy na wypieki świąteczne :) Znajdzie się też coś i dla osób na diecie bezglutenowej – jak chleb z mąki kukurydzianej – ale to można rzec taki dodatek do całości gdyż większość przepisów opiera się na mące pszennej.

Babka keksowa

Książkę możemy z czystym sumieniem polecić każdemu. Jedynie co to mamy uwagę do autora o następującą rzecz: określenie temperatury wypieku tzn. że w przepisie warto podawać konkretną wartość a nie np. używać określenia „średnia” bo dla jednego będzie to 100 stopni a dla innej osoby 180 mając na uwadze wstęp autora, że ciasta drożdżowe lubią wysoką temperaturę.

Tytuł: „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”
Autor: Tadeusz Barowicz
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
Ilość stron: 288
Cena: 59,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 210 x 250mm

 

3 thoughts on “Recenzja książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.