Recenzja: Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Autor książki William Davis jest amerykańskim kardiologiem który współpracuje z różnymi czasopismami i portalami poświęconymi zdrowiu. Davis promuje ideę życia bez pszenicy. Twierdzi on, że jeżeli usuniemy pszenicę ze swojej diety możemy zlikwidować naszą pszenną nadwagę jak i pozbyć się wielu schorzeń. Davis pisząc książkę „Dania bez pszenicy w 30 minut” chciał pokazać  jak w prosty i szybki sposób można przygotować zdrowe i smaczne posiłki.

DSC_0205_1

Książka podzielona jest na kilkanaście rozdziałów, zawierających 200 przepisów na szybkie i proste dania bezglutenowe.

    1. Wprowadzenie
    2. Organizacja bezpszennej kuchni
    3. Życie bez pszenicy uproszczone do maksimum
    4. Mieszanki do pieczenia
    5. Sosy i dressingi
    6. Mieszanki przyprawowe
    7. Śniadania
    8. Lekkie posiłki i przystawki
    9. Dania główne
    10. Desery i przekąski
    11. Jadłospisy na specjalne okazje

Każdy rozdział poprzedzony jest spisem treści zawartych w nim potraw. Przy niektórych przepisach mamy oznaczenia „dzieci to lubią”.

Autor wprowadzając nas w kuchnię bezglutenową radzi żeby nie tylko odrzucić pszenicę ale i śmieciowe węglowodany. Dowiadujemy się w jakie produkty należy się zaopatrzyć, jakie zamienniki mąk stosować, które tłuszcze wybierać i jakie słodziki używać. Davis stworzył listę produktów niezbędnych do przyrządzania dań z książki oraz listę urządzeń przydatnych do działań w kuchni.

Ta książka uświadamia nam, jakie szkody niesie nadmiar glutenu w organizmie. Davis stworzył listę produktów, w których ukrywa się pszenica, a o których pewnie większość z nas nie miała pojęcia.

DSC_0211_1

W rozdziale „Mieszanki do pieczenia” znajdziemy przepis na mieszankę służącą do sporządzania różnych wypieków np. chleba, focacci, muffinek, wrapów czy tortilli. Do tych mieszanek autor odwołuje się w przepisach.

DSC_0212_1

„Sosy i dressingi” to ciekawe dodatki do przepisów z książki, które pozbawione są pszenicy i nie zawierają składników śmieciowych. Znajdziemy tu między innymi: pesto z bazylii, guacamole, hummus, majonez, różne sosy, pasty czy masło ziołowe lub truskawkowe.

W kolejnym rozdziale „Mieszanki przyprawowe” znajdziemy przepisy na kilka mieszanek przypraw, które autor stosuje w swoich przepisach (marokańska mieszanka przyprawowa, włoska, przyprawa taco, przyprawa cajun, zioła prowansalskie).

„Śniadania” to przegląd smakowitych i prostych przepisów. Znajdziemy tu przepisy z jajkami, frittatę, kruche placki, a nawet muffinki czy koktajle.

DSC_0213_1

„Lekkie posiłki i przystawki” – tu znajdziemy przepisy na zupy (np. krem z grzybów ze szczypiorkiem, zupa hamburgerowa), kanapki, sałatki, zapiekanki, grzyby.

„Dania główne” – mamy tu kilkanaście fajnych i różnorodnych przepisów, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do wyboru mamy kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ryby, zapiekanki – np. duszona kapusta z wołowiną, polędwica wieprzowa duszona na sposób włoski, paprykarz z kurczaka, rybne paluszki w kokosie, warzywne curry.

DSC_0217_1

„Desery i przekąski” – w bezglutenowej diecie znajdziemy również też coś na słodko. Głównie  są tu ciasteczka, kremy, musy i drobne przekąski np. donaty cynamonowe, ciasteczka szarlotkowe, krem waniliowy, sos karmelowy, mus cytrynowy, makaroniki kokosowe, prażone migdały.

„Jadłospisy na specjalne okazje” – jadłospisy są zrobione na podstawie przepisów z książki. Możemy tu znaleźć propozycję na piątkowy wieczór, lekki piknik, romantyczną kolację, wieczór włoski, zimowy lunch.

Na koniec autor podaje gdzie można kupić pewne produkty, wykorzystaną literaturę oraz indeks produktów.

W książce znajdziemy także dwie (lub tylko dwie) wkładki z kilkoma kartkami ze zdjęciami potraw – kolorowe i apetyczne.

DSC_0214_1

DSC_0218_1

Jeżeli ktoś chce przejść na dietę bezglutenową lub ograniczyć jedzenie pszenicy to na pewno ta książka będzie w tym pomocna.

A my tradycyjnie zapraszamy na przepis z książki. Będzie to paprykarz z kurczaka, który gorąco polecamy :)

paprykarz-z-kurczaka

Tytuł: „Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)”
Autor: William Davis
Wydawnictwo: Wydawnictwo Bukowy Las
Ilość stron: 336
Cena: 39,90 zł.
Oprawa: miękka
Format: 165 x 205 mm

DSC_0219_1

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *