Recenzja: Apetyt na Francję

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

 Czy nie byłoby cudownie przeprowadzić się gdzieś, gdzie malownicza okolica, spokój i cudowne produkty sezonowe pozwalałyby nam rozwijać kulinarną pasje? Czy na co dzień pracując w wielkim mieście, wśród zgiełku i pędzącego nie ubłagalnie czasu można nagle zwolnić i cieszyć się przyjemnością gotowania w wiejskim domu na obrzeżach Francji? Można co udowodniła autorka kolejnej książki kulinarnej jaka trafiła w nasze ręce :)

„Apetyt na Francję” to kolejna książka z przepisami, której autorką jest blogerka Mimi Thorisson – blogerka, której w żyłach płynie francusko-chińska krew. Mimi przeprowadziła się z Paryża na Półwysep Medoc. Jakoś nie planowała takiego obrotu sprawy niemniej zawsze wiedziała, że wiejskie życie to to czego pragnęła od zawsze.

DSC_1713x

Książka jest zbiorem 94 przepisów z kuchni francuskiej podzielonych na 4 pory roku, które jednocześnie są rozdziałami tej smacznej przygody po sezonowych smakach. Dodatkowo każda z pór roku dzieli przepisy na przystawki, dania główne i desery.

DSC_1717
WIOSNA
To 21 przepisów, w których znajdziemy zupę z bobu cioci Francine, gołąbki, solę po parysku czy też babeczki caneles de Bordeaux.

DSC_1724

DSC_1728
LATO
I znów kolejne przepisy z sezonowymi owocami i warzywami. Tutaj znajdziemy 26 przepisów gdzie oprócz tarty pomidorowej, kraba po baskijsku i piersi z kaczki grillowanej na winoroślach będziemy mogli jeszcze przygotować brzoskwinie i wiśnie w papilotach czy też truskawki w winie z kremem mascarpone.

DSC_1715

DSC_1716

JESIEŃ
Mimi wie jak wykorzystać to co dała natura w określonych porach roku. Dynia, grzyby czy winorośli to myśl przewodnia tego rozdziału. Zupa z dyni, przepiórki grillowane w winoroślach, gruszki w winie w stylu Medoc czy naleśniki z solonym karmelem to kilka z 23 przepisów tego rozdziału.

DSC_1718

ZIMA
Czas, w którym autorka wykorzystuje to co zostało zgromadzone w spiżarniach i to co jeszcze nie zostało przykryte śniegiem :) 24 przepisy nie tylko na rozgrzewające dania jak gulasz z policzków wołowych czy zupę czosnkową ale także wyśmienite desery jak creme caramel z solonym masłem czy lody kasztanowe :)

DSC_1719

DSC_1720

„Apetyt na Francję” to nie tylko zestaw smakowitych przepisów, ale także świetnych zdjęć – zwłaszcza tych przedstawiających samą autorkę książki czy też jej rodzinę, znajomych i otoczenia (dla nas zdjęcia potraw ciut za ciemne, ale może taka była wizja fotografa, którym jest mąż Mimi).

DSC_1721

Zachęcamy wszystkich do lektury, a sami oddajemy się pysznej konsumpcji jednego z przepisów – takich trochę innych gołąbków ;) Oczywiście przepis już jutro na blogu ;)

Kuchenne Wariacje

Tytuł: „Apetyt na Francję”
Autor: Mimi Thorisson
Wydawnictwo: Grup[a Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
Ilość stron: 300
Cena: 69,99 zł.
Oprawa: twarda
Format: 215 x 275mm

DSC_1723

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.