Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres :) Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu :)

DSC_5603x

Składniki na ciasto:
– 400 g mąki
– 1 jajko
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na nadzienie:
– 100 g kaszy gryczanej
– 1 cebula
– 250 g pieczarek
– 1 jajko
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka bułki tartej
– sól, pieprz

Składniki na sos:
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 4 pieczarki
– sól, pieprz

DSC_5596x

Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Gdy farsz mamy gotowy to zabieramy się za sklejanie ravioli. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy albo wałkiem albo za pomocą maszynki do makaronu. Na blacie kładziemy płaty ciasta, nakładamy farsz i wycinamy pierożki.

Gotowe ravioli wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy ok. 3 minuty i wyciągamy.

Na talerzu dajemy nasz sos a na niego ugotowane pierożki.

Smacznego :)

DSC_5611x

zBLOGowani.pl

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *