Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym

Magda

Jako że święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres :) Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu :)

DSC_5603x

Składniki na ciasto:
– 400 g mąki
– 1 jajko
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 1/2 szklanki ciepłej wody

Składniki na nadzienie:
– 100 g kaszy gryczanej
– 1 cebula
– 250 g pieczarek
– 1 jajko
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka bułki tartej
– sól, pieprz

Składniki na sos:
– 1 łyżka masła
– 1 por
– 4 pieczarki
– sól, pieprz

DSC_5596x

Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut żeby odpoczęło.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie na łyżce masła dusimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Gdy farsz mamy gotowy to zabieramy się za sklejanie ravioli. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy albo wałkiem albo za pomocą maszynki do makaronu. Na blacie kładziemy płaty ciasta, nakładamy farsz i wycinamy pierożki.

Gotowe ravioli wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy ok. 3 minuty i wyciągamy.

Na talerzu dajemy nasz sos a na niego ugotowane pierożki.

Smacznego :)

DSC_5611x

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym”

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *