RATATOUILLE

Magda

Wiele razy przymierzaliśmy się do zrobienia tego dania i oto w końcu pojawiło się i u nas :) Ratatoille każdy przyrządza inaczej – jedni tną warzywa w plasterki a inni jeszcze w paseczki czy kosteczkę. Nasze ratatoille pokroiliśmy w kosteczkę :)

Składniki:
– 1 cukinia zielona
– 1 cukinia żółta
– 1 bakłażan
– 4 pomidory
– 1 papryka żółta
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka pomarańczowa
– 2 łyżki  masła
– 1 ząbek czosnku
– kilka listków bazylii
– przyprawy: sól, pieprz

Porcja na 6 osób.

DSC_3384x

Najpierw kroimy bakłażana w kostkę, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut żeby pozbyć się z niego goryczy i  żeby zmiękł.

W małym garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pół cebuli pokrojonej w piórka i jak się zeszkli wrzucamy posiekany czosnek a na koniec pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Jak wszystko nam się udusi miksujemy blenderem i odstawiamy.

W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pozostałą cebulę a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki. Gdy lekko zmiękną dodajemy naszego bakłażana odsączonego z nadmiaru wody a potem cukinie pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy do miękkości a potem dorzucamy obrane i pokrojone pomidory w kostkę. Na sam koniec dodajemy naszą paprykę zmiksowaną i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekane listki bazylii.

Smacznego :)

DSC_3365x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *