Quinoa biała z makaronem ryżowym, rzodkiewką i ogórkiem gruntowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Sałatka którą przedstawiamy pochodzi z książki „Kipi kasza”– bardzo fajny i łatwy przepis. Dzięki warzywom sałatka jest bardzo lekka i świeża :) Polecamy :)

quinoa-biala-z-makaronem-ryzowym

Składniki:
– 3/4 szklanki białek quinoa (ok. 120 g)
– 75 g makaronu ryżowego nitki
– 2 ogórki gruntowe
– 1 pęczek rzodkiewki
– 1 pęczek koperku
– 2 łyżki oliwy
– pieprz, sól

Składniki dla 4 osób.

quinoa-biala-z-makaronem-ryzowym-z-rzodkiewka-z-ogorkiem

Najpierw gotujemy quinoe. Kaszę przelewamy gorącą wodą na sitku o drobnych oczkach i gotujemy w wodzie przez 25 minut (stosunek kaszy do wody 1:2). Pod koniec gotowania solimy i jak kasza jest ugotowana pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz gotujemy makaron ryżowy. Wrzucamy go na osolony wrzątek i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nam się nie skleił.

Podczas gdy kasza i makaron nam stygną zajmujemy się warzywami. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i tniemy na cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy.

Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy do nich kaszę, makaron i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

quinoa-biala-z-makaronem-ryzowym-z-rzodkiewką

2 thoughts on “Quinoa biała z makaronem ryżowym, rzodkiewką i ogórkiem gruntowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.