Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Nie ma to jak pyszne i puszyste ciasto a do tego z dodatkiem czekolady. Dlatego mamy dla Was przepis na ciasto czekoladowo orzechowe :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Składniki na ciasto czekoladowe:

– 200 g mąki z orzechów arachidowych
– 200 g czekolady gorzkiej 70%
– 200 g masła 82%
– 160 g cukru trzcinowego
– 1 łyżka kakao
– 4 jajka
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 2 szczypty soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo trochę masła i kakao do wysmarowania formy oraz cukier puder do posypania ciasta.

Forma o średnicy 20-21 cm.

Najpierw rozpuszczamy w garnku na małym ogniu masło z czekoladą i pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z dodatkami oraz rozpuszczone masło z czekoladą i delikatnie mieszamy.

Dół formy wykładamy papierem a boki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka), pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 minut i wyciągamy.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się :)

Smacznego :)

Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe - Kuchenne Wariacje

Inspiracja „Backen macht glücklich”

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Puszyste ciasto czekoladowo orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.