Potrawka z soczewicy z cukinią i ze szparagami

Magda

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis ze szparagami w roli głównej :) Zapraszamy na pyszną, lekką, sycącą i szybką w przygotowaniu potrawkę z soczewicy z cukinią i ze szparagami :)

Składniki na potrawkę z soczewicy:

– 80 g żółtej soczewicy
– 250 g zielonych szparagów
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– sól
– pieprz kolorowy
– 1/2 szklanki wody

Składniki na 2 porcje.

W rondelku rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem pokrojonym w małą kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondelka. Przyprawiamy i dolewamy wodę. Dorzucamy szparagi pokrojone w małe kawałki po skosie. Po chwili dodajemy przepłukaną soczewicę oraz główki szparagów. Po kilku minutach danie mamy gotowe (żółta soczewica bardzo szybko robi się miękka).

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



14 thoughts on “Potrawka z soczewicy z cukinią i ze szparagami”

    1. O tak to danie jest przepyszne :) Uwielbiamy soczewicę i szparagi :) Zachęcamy do spróbowania – szkoda że już po sezonie szparagowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *