Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem  cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami :) Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i  słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować :)

026Składniki:
– 500g polędwiczki wieprzowej
– 100 ml wina czerwonego
– gałązka rozmarynu
– 150g koziego sera
– 3 łyżki oliwy
– 2 cytryny
– 2 łyżki miodu
– 125 ml cydru gruszkowego
– 2 gruszki
– kilka ziaren czerwonego pieprzu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól
– 1 kg ziemniaków
– 3 żółtka
– 50g masła
– szczypta suszonych pomidorów w płatkach
– truskawki do dekoracji

Powyższe składniki są na 4 porcje.

Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem.

DSC_8511x900

W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy.

Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu.

DSC_8524x900

Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego.

DSC_8571x900

Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut.

DSC_8549x900

DSC_8579x900

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Jak polędwiczkę przełożymy na druga stronę to na wierzch kładziemy plaster koziego sera.

DSC_8576x900

Gotowe elementy dania układamy na talerzu i oddajemy się uczcie :)

Smacznego :)

DSC_8593

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.