Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :)

Składniki na polędwiczkę z pieczarkami:

– 350 g polędwiczki wieprzowej
– 250 g brunatnych pieczarek
– 3 cebulki szalotki
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 150 g śmietanki 30%
– 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
– 1 łyżeczka rozmarynu
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– pieprz

Składniki dla 2 osób.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy szalotki z czosnkiem drobno pokrojone. Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, kroimy na plasterki grubości 1 cm, dodajemy do szalotki z czosnkiem i obsmażamy chwilkę z każdej strony. Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. My kupiliśmy małe pieczarki i kroiliśmy na 4 części. Pokrojone pieczarki dodajemy do wieprzowiny i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przyprawy, część natki pietruszki oraz śmietankę wymieszaną z musztardą. Wszystko dusimy aż mięso będzie miękkie a sos lekko zgęstnieje.

Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionym dodatkiem jak np. kaszą i posypujemy resztą natki pietruszki.

Smacznego :)

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *