- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Bardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa :)
Składniki:
– 1 cukinia zielona
– 1 cukinia żółta
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 6 łyżek mąki
– sól, pieprz
Dodatkowo olej do smażenia.
Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk
Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode to od razu ścieramy je na tarce o grubych oczkach a jak trochę starsze to dobrze wydrążyć środek z nasionami. Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące :)
Smacznego :)
Prawdziwie wiosenne placki!
Pozdrawiam!
Bardzo wiosenne, kolorowe i smaczne :)
Mniam mniam. Wygląda to bardzo apetycznie! Aż mi już ślinka cieknie na myśl o takich placuszkach z cukinii. Generalnie bardzo lubię takie jarskie rzeczy bo osobiście nie przepadam za mięsem. Muszę wypróbować ten przepis bo mam sporo cukinii na działce, więc będzie okazja by z niej skorzystać. Dzięki za smakowity przepis!
Placuszki wyszły całkiem smaczne więc zachęcam do wypróbowania, bo przepis bardzo szybki i prosty :)
Jaką bezglutenową mąke Pan poleca do placuszków?
Polecamy mąkę ziemniaczaną lub tapiokę ewentualnie można spróbować z ryżową