Placki z cukinii z rzodkiewką

Magda

Jakiś czas temu na naszym blogu gościł przepis na placki z cukinii ale tym razem mamy dla Was nieco inną wersję :) To bezglutenowa wersja placków z cukinii z rzodkiewką :)

Placki z cukinii z rzodkiewką

Składniki na placki z cukinii:

– 500 g cukinii
– 1 pęczek rzodkiewki
– 6 łyżek mąki ryżowej (90g)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (20g)
– 1 jajko
– sól
– pieprz

Dodatkowo olej do smażenia

Placki z cukinii z rzodkiewką

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mamy duże cukinie to pozbywamy się gniazd nasiennych. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z cukinii i rzodkiewki. Dodajemy jajko, mąki, sól, pieprz i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce naszej mieszanki i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu dajemy placki na chwilę na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar oleju i podajemy.

Smacznego :)

Placki z cukinii z rzodkiewką

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *