Placki z cukinii z rzodkiewką

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Jakiś czas temu na naszym blogu gościł przepis na placki z cukinii ale tym razem mamy dla Was nieco inną wersję :) To bezglutenowa wersja placków z cukinii z rzodkiewką :)

Placki z cukinii z rzodkiewką

Składniki na placki z cukinii:

– 500 g cukinii
– 1 pęczek rzodkiewki
– 6 łyżek mąki ryżowej (90g)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (20g)
– 1 jajko
– sól
– pieprz

Dodatkowo olej do smażenia

Placki z cukinii z rzodkiewką

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mamy duże cukinie to pozbywamy się gniazd nasiennych. Rzodkiewkę również ścieramy na tarce. Warzywa przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę z cukinii i rzodkiewki. Dodajemy jajko, mąki, sól, pieprz i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce naszej mieszanki i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu dajemy placki na chwilę na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar oleju i podajemy.

Smacznego :)

Placki z cukinii z rzodkiewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.