Placki z batatów z serem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Zapraszamy na pyszne i bezglutenowe placki z batatów z serem :)

Placki z batatów - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Składniki na placki:

– 750 g batatów (2 sztuki)
– 1  cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 jajka
– 100 g żółtego cheddar
– 120 g mąki ziemniaczanej
– sól
– pieprz

Składniki na dip:

– 100 g jogurtu
– kawałek korzenia chrzanu
– sól
– pieprz

Dodatkowo olej do smażenia.

Składniki na 15 placków.

Bataty myjemy i obieramy ze skórki. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane cebule i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser piwny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy placki na rumiany kolor.

Jogurt mieszamy z tartym chrzanem i doprawiamy. Ilość chrzanu zależy od naszych upodobań tj. czy chcemy dip łagodniejszy czy może bardziej ostry.

Usmażone placuszki podajemy z dipem.

Smacznego :)

Placki z batatów - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

 

Więcej szczegółów o naszej książce możecie poczytać na stronie Sezonowobezglutenowo :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem„Sezonowo Bezglutenowo” to możecie ją sobie sprawić za pomocą księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka

lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *