Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami :)

piersi-kaczki-w-warzywachSkładniki:
– 2 piersi z kaczki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 14 młodych ziemniaczków
– rozmaryn
– sól, pieprz
– 3 łyżki masła

Składniki na marynatę:
– 100 ml wina czerwonego wytrawnego
– 80 ml oleju
– 5 łyżek octu balsamicznego
– majeranek
– sól, pieprz

Porcja dla 2 osób

W pierwszej kolejności robimy marynatę – wszystkie składniki mieszamy razem. Skórę na kaczce nacinamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Do miski dajemy kaczkę oraz warzywa, polewamy wszystko marynatą, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc.

Na drugi dzień kaczkę wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.

W między czasie ziemniaki myjemy, wrzucamy na blaszkę, dodajemy masło i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dajemy do piekarnika do kaczki i pieczemy ok. 40 minut.

Gotową kaczkę kroimy na plasterki, dajemy warzywa i ziemniaki.

Smacznego :)

piersi-kaczki

2 thoughts on “Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami

  1. Kaczkę jadłem bardzo dawno temu podaną przez moją babcię i przyznam, od tego czasu nie podejmowałem się jej przygotowywania bo bałem się po prostu, że ją sknocę. Patrzę na zdjęcie Twojej kaczuszki i chyba się skuszę na wypróbowanie przepisu, smak mięsa kaczki i to w takim towarzystwie musi być wyśmienity!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.