Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to:

Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie.

SAM_9574

Składniki:
– 2 filety z kaczki ze skórą
– 400 g kalafiora
– 1/4 pora
– 400 g kalafiora
– 150 g rukoli
– 1/2 soku z cytryny
– 5-6 szt. kaparów
– 10 łyżek oliwy z oliwy
– 4 łyżki miodu
– sól, czarny pieprz
– 1/2 soku z pomarańczy
– 100 g kurek
– 2 łyżki masła
– syrop różany
– 1l mleka
– 50 ml śmietanki 36%
– olej do smażenia

Porcja dla 2 osób.

Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę.

Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy.

DSC_0203 DSC_0229

Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę i wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa).

DSC_0215 DSC_0224 DSC_0234 DSC_0231

W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora.

DSC_0199 DSC_0201 DSC_0206 DSC_0230

Gotowe danie układamy na talerzu. Z jednej strony talerza nakładamy puree z kalafiora po przeciwnej nakładamy pesto z rukoli, na środku kładziemy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzch dajemy chrust z pora a wokół układamy kurki.

Smacznego :)SAM_9577

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.