Pierożki z pieczarkami i serem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Jeżeli spodziewacie się gości i nie wiecie co im na szybko podać to polecamy Wam tą pyszną przekąskę, która na pewno zasmakuje każdemu :)

pierozki-z-pieczarkami

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
– 400 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 70 g sera żółtego
– 1 białko
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól, pieprz

Składniki na ok. 16 sztuk.

pierozki-z-pieczarkami-i-zoltym-serem

Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki (obrane i pokrojone w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki się usmażą zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (8 cm x 8 cm). Brzegi smarujemy białkiem. Na środek każdego kwadratu kładziemy po łyżce pieczarek i troszkę sera żółtego. Z kwadratów robimy trójkąty, mocno ściskamy boki i zwijamy 2 końce razem. Gotowe pierożki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego :)

pierozki-z-pieczarkami-i-serem

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Pierożki z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *