Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą.

pierozki-z-ciasta-filo

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g świeżego szpinaku
– 70 g sera feta
– 3 suszone pomidory
– sól, pieprz
– ciasto filo
– 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania.

Składniki na ok. 8 sztuk.

pierozki-z-ciasta-filo-ze-szpinakiem

Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.
Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

Smacznego :)

DSC_4180x

One thought on “Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.