Pierogi z kapustą i pieczarkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami :)

DSC_6638x900

Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki pszennej
– 500 ml ciepłej wody
– 1/3 szklanki oleju
– 1 jajko
– szczypta soli

Składniki na farsz:
– 1,5 kg białej kapusty
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 500 g pieczarek
– sól, pieprz

Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów.

Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania.

DSC_6619x900

Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty szatkujemy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy kapustę i chwilę dusimy.

W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy.

Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia.

Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. o Ważne aby mąka do pierogów miała typ 450-500 bo wtedy wyjdzie nam fajne elastyczne ciasto.

Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie i jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy.  Ugotowane pierogi możemy polać masłem z bułką tartą tak jak myśmy to zrobili :)

Smacznego :)

DSC_6628x900

DSC_6645x900

2 thoughts on “Pierogi z kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.