Pierogi z kaczką

Magda

Jest tak, że niedziela to dzień rosołu więc jeżeli z takiego rosołu można wykorzystać mięsko do dalszej twórczości kulinarnej to jest idealnie. Po naszym ostatnim niedzielnym gotowaniu, w którym królował rosół z kaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi :)

pierogi-z-kaczkaSkładniki na ciasto:
– 350 g mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli
– 140 ml ciepłej wody
– 20 g oleju

Składniki na nadzienie:
– połówka małej kapusty włoskiej
– mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g)
– 1 mała cebulka
– 1 łyżeczka masła
– sól, pieprz

Składniki na omastę:
– 1 łyżka masła
– 1 mała cebulka
– sól, pieprz
– świeży rozmaryn

Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia.

smazone-pierogi-z-kaczka

Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki po ok. 12 g każda.

Teraz wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy naszą mięsną kulkę i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę i gdy pierogi wypłyną gotujemy 2-3 minut i wyciągamy. Aby pierogi się nie posklejały hartujemy je w zimnej wodzie. Gdy wszystkie pierogi mamy ugotowane to na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pierogi aż się zrumienią.

W między czasie na maśle smażymy cebulkę z rozmarynem.

Usmażone pierożki omaszczamy zrumienioną cebulką :)

Smacznego :)

pierogi-z-nadzieniem-z-kaczki

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Pierogi z kaczką”

  1. Ach, te Twoje pierogi to aż tutaj u mnie pachną :) A to zawinięcie boków – niczym arcydzieło ;) Ale bardzo mnie też ciekawi ten rosół z kaczki, nie robiłam jeszcze takiego. Czy na blogu znajdę gdzieś przepis, albo mogę prosić o wskazówki, czy to tylko zmiana mięska w porównaniu do zwykłego rosołu? :)

  2. Mam pytanie odnośnie gotowania kapusty, czy gotujemy ją w całości ( 1/2 główki), czy najpierw szatkujemy i dopiero wrzucamy do wrzątku.

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *