Pierogi z borówkami

Magda

Tym razem proponujemy Wam obiadek na słodko czyli pierogi z borówkami :) Jako że wkrótce sezon się na nie skończy to korzystajmy z nich póki jeszcze są :)

pierogi-z-borowkamiSkładniki na ciasto:
– 1 kg mąki
– 500 ml ciepłej wody
– 1/3 szklanki oleju
– 1 jajko
– szczypta soli

Składniki na farsz:
– 300 g borówek
– cukier

Dodatkowo:
– jogurt grecki
– kilka borówek do posypania.
– i cukier do polania pierogów

Składniki na ok. 50 sztuk pierogów.

Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie tak wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Kolejnym krokiem są borówki, które myjemy, odrywamy ogonki jeżeli są i suszymy.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów. Aby pierogi nam się na poprzyklejały do stolnicy czy tacy pamiętajmy żeby je podsypać mąką. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie – jak wypłyną na wierzch to gotujemy je jeszcze ok. 5 minuty i wyciągamy.  Pierogi nakładamy na talerz,  polewamy jogurtem wymieszanym z cukrem i ozdabiamy kilkoma borówkami :)

Smacznego :)

pierogi-i-borowki

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *