Pieczone pulpeciki z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Tym razem mamy dla Was coś bezmięsnego, aczkolwiek równie smacznego :) To spaghetti z pieczonymi pulpecikami z czerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy :)

pieczone-pulpeciki

Składniki na pulpeciki:
– 200 g czerwonej soczewicy
– mała czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 40 g płatków śniadaniowych owsianych
– 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
– szczypta pieprzu cayanne
– sól morska

Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików.

Składniki na sos pomidorowy:
– 600 g świeżych pomidorów
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– sól, pieprz
– kilka gałązek natki pietruszki

Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany.

Składniki na 4 porcje.

pieczone-pulpeciki-z-soczewicy

Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 500 ml) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Część soczewicy blendujemy na gładką masę, a część zostawiamy żeby było czuć ziarenka. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do masy z soczewicy wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz przyprawiamy. Wszystko razem dusimy aż pomidory się rozpadną. Jeżeli chcemy mieć gęsty sos pomidory trzeba dobrze odparować. Sos blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Teraz wracamy do pulpecików. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut (co 5 minut pulpeciki obracamy żeby nam się równo upiekły i nie przypaliły).

pieczone-pulpeciki-z-soczewicy-z-sosem-pomidorowym

Na koniec gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Na talerz wykładamy makaron który polewamy sosem i na wierzchu kładziemy pulpeciki.

Smacznego :)

pieczone-pulpeciki-z-soczewicy-z-sosem

Zapisz

2 thoughts on “Pieczone pulpeciki z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.