Pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Dzisiaj zapraszamy Was na przepis z książki „Romans z gotowaniem” pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado idealna przekąska na mecz czy domowe kino :)

Pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado

Składniki na pieczone bataty:

– 4-5 sztuk batatów
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta chili
– szczypta słodkiej papryki
– oliwa

Składniki na sos jogurtowy:

– 150 g gęstego jogurtu naturalnego
– 1 dojrzałe awokado
– pęczek świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– ząbek czosnku
– szczypta soli

Bataty dokładnie myjemy i kroimy w ósemki (nie obieramy). Bataty układamy na blaszce, przyprawiamy solą, chili, papryką i smarujemy oliwą. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 30-40 minut aż będą miękkie.

Awokado obieramy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną kolendrę oraz resztę składników i wszystko razem blendujemy na gładką masę.

Upieczone bataty podajemy z przygotowanym jogurtowym sosem.

Smacznego :)

Pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 thoughts on “Pieczone bataty i jogurtowy sos z awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.