Pieczona papryka faszerowana kuskusem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Kolejna dawka kaszanych specjałów – tym razem papryka faszerowana kuskusem :)

DSC_5462x900

Składniki:

– 1/3 szklanki kaszy kuskus (ok.70g)
– 1/3 szklanki wody
– 2 duże papryki
– 1 pierś z kurcza1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 8 pomidorków koktajlowych
– 8 kosteczek sera feta
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz

Porcja na 2 osoby.

DSC_5463x900

Najpierw przekrawamy papryki na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie papryki lekko smarujemy oliwą i środek solimy i pieprzymy. Tak przygotowane papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 15 minut.

W między czasie do miski wsypujemy kuskus i zalewamy go gorącą wodą i pozostawiamy na 5 minut aby nam kasza napęczniała wodą. Potem dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidorki pokrojone na połówki oraz fetę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy.

Teraz wyciągamy paprykę i faszerujemy ją kuskusem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Smacznego :)DSC_5467x900

One thought on “Pieczona papryka faszerowana kuskusem

  1. Zawsze lubiałęm eksperymentowa z potrawami jednak to będzie chyba jeden z największych moich eksperymentów. Ciekawe papryka, która jest podawana z kuskus. Owszem słyszałem kiedy o gotowanej papryce, ale w takiej postaci spotykam się z tym warzywem po raz pierwszy. Oczywicie nie dawno postanowiłem stawia sobie różne wyzwania, które należy wykonac. PEwnie papryka w takiej postaci będzie jednym z takich wyzwań.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.