Pasztet z cukinii

Magda

Dla miłośników cukinii mamy kolejną propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli  pasztet z cukinii :) Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna :)

pasztet-z-cukinii

Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 150 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
– 3 jajka
– 140 g bułki tartej
– 100 g żółtego sera
– sól, pieprz
– szczypta chili

Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm.

pasztet-z-cukinia

Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Jak podsmażymy pieczarki z cebulką i czosnkiem pozostawiamy do wystygnięcia.

Marchewki myjemy i obieramy. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę.  Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć.

Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni.

Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu.

Smacznego :)

pasztet-z-cukini2

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



10 thoughts on “Pasztet z cukinii”

  1. W przepisie podano 1 cukinię ale ile ma ważyć. Ja nam dużą cukinię czy trzeba wówczas obrać ze skóry i wydrążyć .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *