Pasztet pieczarkowy

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy :)

DSC_1891x

Składniki:
– 1 kg pieczarek
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 3 jajka
– pół pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz

Powyższe składniki są na formę keksówkę.

Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia.  Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie.

Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową.

Tak przygotowany pasztet przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 przez godzinę (wierzch pasztetu musi być mocno zarumieniony).

Smacznego :)

DSC_1882x

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.