Pasztet pieczarkowy

Magda

Dzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy :)

DSC_1891x

Składniki:
– 1 kg pieczarek
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 3 jajka
– pół pęczka natki pietruszki
– sól, pieprz

Powyższe składniki są na formę keksówkę.

Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia.  Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie.

Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową.

Tak przygotowany pasztet przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 przez godzinę (wierzch pasztetu musi być mocno zarumieniony).

Smacznego :)

DSC_1882x

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *