Pasty do kanapek

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Rano spiesząc się do pracy większość z nas do kanapek na śniadanie standardowo wkłada plasterek sera żółtego czy wędliny bardzo często zapominając o warzywach czy innych możliwościach. A czemu by zamiast kawałka sera do kanapek nie przyrządzić domowej pasty, która jest zdrowa i co najważniejsze prosta w przygotowaniu?

Takie pasty możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej korzystając ze wszystkich naszych ulubionych składników. Faktem jest, że niektóre mogą być bardziej pracochłonne niż inne niemniej ta chwila poświęcona w kuchni na pewno wynagrodzi nam smakiem naszego pysznego i zdrowego śniadania. Ważne jest też to przy robieniu domowych past, że codziennie możemy mieć ich inny smak i dodatki więc takie zróżnicowanie może być świetną alternatywą do nudnego plasterka żółtego sera czy kawałka szynki.

Trzeba dodać również, ze domowe pasty są świetną, a zarazem – ja się okazuje patrząc na sklepowe półki – tańszą alternatywą od tych gotowych past różnych producentów. Przede wszystkim wiemy co w nich jest, kiedy i jak były przygotowane i że nie mają całej listy Mendelejewa w swoim składzie aby tylko smakowały. Nie da się ukryć, że właśnie gotowe pasty często zawierają w składzie niewiele głównego składnika za to masę dodatków jak różne zagęstniki czy sztuczne aromaty aby tylko ich smak odpowiadał temu co naturalne.

Pasty kanapkowe to również świetny dodatek na wszelkie imprezy, do których można podać nie tylko pieczywo ale również surowe warzywa. Przygotujemy je z warzyw, z dodatkiem strączków, mięsne czy rybne – praktycznie tylko fantazja nas ogranicza do tego aby przygotować coś co będzie zdrowe, smaczne i kolorowe.

Jeżeli raz spróbujecie domowej roboty pasty to już nie będziecie chcieli sięgnąć po te sklepowe, które kolorowe są tylko na etykiecie dlatego nasze motto to: Pasty kanapkowe i smarowidła do chleba – koniec ze śniadaniową nudą do czego i Was zachęcamy :)

A dla Was, jeżeli do tej pory nie przygotowywaliście domowych past i zastanawiacie się czy je polubicie to dzisiaj mamy dwie pyszne i proste w przygotowaniu pasty do kanapek czyli pastę z zielonego groszku i soczewicą oraz pastę z pieczonej papryki z ciecierzycą :)

 

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU Z SOCZEWICĄ

Składniki:

– 300 g zielonego groszku
– 200 g czerwonej soczewicy
– kilka gałązek mięty
– 4 łyżki oliwy
– 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– pieprz
– sól

W garnku gotujemy w osolonej wodzie zielony groszek. Groszek gotujemy ok. 10 minut aż będzie miękki a następnie odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. Zostawiamy kilka ziaren do dekoracji.

Soczewicę płuczemy i gotujemy w drugim garnku do miękkości. Wodę w soczewicy nie wylewamy.

Gotowy groszek z soczewicą oraz posiekaną miętą blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Jeżeli pasta jest za sucha można dodać troszkę wody z gotowanej soczewicy.

Pastę podajemy z dodatkiem pozostawionego groszku.

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

– 240 g ciecierzycy
– 2 średnie czerwone papryki
– 3 łyżki ziaren białego sezamu
– 4 łyżki oliwy
– 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
– pieprz
– sól

Dodatkowo oliwa do skropienia papryk.

Papryki kroimy na połówki i wydrążamy środki. Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut (aż papryka zacznie się marszczyć). Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i obieramy ze skórki. Najlepiej obiera się już zimne papryki.

Teraz zabieramy się za sezam. Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał ale nie za bardzo bo zrobi się gorzki. Potem sezam studzimy i mielimy ręcznym blenderem dodając łyżkę oliwy – powstaje taka pasta.

Najszybciej jest użyć ciecierzycę z puszki. Wtedy wystarczy tylko odsączyć. Jak chcemy użyć suchej ciecierzycy to najlepiej ją moczyć przez noc.

Ciecierzycę blendujemy na gładką masę, dodajemy pastę sezamową i 1 paprykę, przyprawiamy, dodajemy oliwę. Jeżeli pasta jest za sucha to wtedy dodajemy więcej oliwy lub wodę z ciecierzycy.

Drugą paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do pasty i mieszamy.

Pasty najlepiej smakują ze świeżym chlebkiem lub pieczywem chrupkim.

 

Jeżeli Wy tak samo jak my jesteście zwolennikami takich past to zapraszamy na „pastową stronę” gdzie będziecie mogli poczytać o różnych pastach i zyskać dodatkowe przepisy na kolorowe śniadania :)

Pasta jajeczna na ostro

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Pasty do kanapek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.