Parówki w cieście francuskim

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś mamy dla Was bardzo prostą i efektowną przekąskę na przyjęcia i nie tylko – parówki w cieście francuskim :)

Parówki w cieście francuskim

Składniki na parówki w cieście francuskim:

– 6 parówek ( długość 17 cm)
– 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL lub własnoręcznie zrobionego (tutaj przepis na ciasto francuskie)
– 1 jajko
– chili

Dodatkowo patyczki do szaszłyków a jak nie macie to tak jak u nas makaron spaghetti.

Składniki dla 3 osób.

Z ciasta francuskiego wycinamy płaty 8×21 cm. Na środku kładziemy parówkę. Ciasto składamy na pół i łączenie dobrze dociskamy i podwijamy pod spód patrząc żeby zawinięcie połączyło się z ciastem. Następnie kładziemy zawiniętą parówkę pomiędzy patyczki lub makaron.

Parówki w cieście francuskim

Parówki nacinamy nożem, ale nie do końca żeby nam się nie przerwały – to właśnie ułatwiają nam patyczki. Całą parówkę nacinamy w równych odstępach.

Parówki w cieście francuskim

Pocięte parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz i łączymy. Przecięcia parówek wyrównujemy palcami aby po upieczeniu były równe.

Parówki w cieście francuskim

Przygotowane parówki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy chili.

Parówki w cieście francuskim

Tak przygotowane parówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego :)

Parówki w cieście francuskim

One thought on “Parówki w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.