Paprykarz z kurczaka

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dzisiaj kolejna propozycja książkowa, która znajduje się w ostatniej proponowanej lekturze na naszym blogu czyli „Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)„. To pyszny paprykarz z kurczaka, który łatwo przygotować, a jednocześnie wyśmienicie smakuje :)

paprykarz-z-kurczaka

Składniki:
– 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy
– 1 duża czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
– 1/2 łyżeczka soli morskiej
– 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
– 120 g kwaśnej śmietany 18%

Składniki dla 2 osób.

DSC_0185c900

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając aż warzywa się zrumienią. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski i smażymy kolejne 5 minut. Teraz dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek, paprykę w proszku oraz sól i smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż mięso będzie gotowe. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mamy danie gotowe.

Paprykarz możemy zjeść ze swoim ulubionym dodatkiem.

Smacznego :)

paprykarz-z-kurczaka-ze-smietana

One thought on “Paprykarz z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.