Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem

Magda

Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaron orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem, który pochodzi z książki Donny Hay “Szybko, świeżo, prosto”. Bardzo szybki i łatwy przepis dla każdego :) A do tego bardzo smaczne danie :)

DSC_1816xSkładniki:
– 200 g makaronu orecchiette
– 300 g brukselki
– 2 ząbki czosnku
– 30 g masła
– 8 plasterków wędzonego boczku
– 1 łyżeczka liści oregano
– 165 ml śmietany kremówki 30%
– 2 łyżki soku z cytryny
– drobno starty parmezan do posypania

Porcja dla 2 osób.

DSC_1798x

Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy aż boczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy na ćwiartki. Jeżeli używamy brukselkę mrożoną to zalewamy ją na chwilę wrzątkiem i też kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy roztarty czosnek oraz oregano i smażymy ok. 1 minuty. Następnie wrzucamy brukselkę i smażymy ok. 5-10 minut żeby brukselka nam zmiękła. Teraz wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Na koniec dodajemy ugotowany makaron al dente.

Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kładziemy kawałki boczku i posypujemy parmezanem jeżeli oczywiście mamy na to mamy ochotę.

Smacznego :)

DSC_1824xDSC_1808x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *