Ogłoszenie wyników żółtego konkursu KW :)

Magda

Na początku dziękujemy wszystkim za przesłane zgłoszenia. Wybór zwycięzcy był bardzo trudny ale w końcu udało się wybrać choć tym razem w większym gronie rodzinnym :) Nagrodę w postaci książki “Ujęcia ze smakiem” otrzymuje Hania R za jej słoneczny i kolorowy deser – gratulacje :)

Dodatkowo chcielibyśmy wyróżnić Renatę K za jej zmysłowe podejście do sałatki paprykowo-serowej, która to wzbudziła uśmiech nie tylko na naszych ustach ale i wielu innych oglądających :) W związku z tym Renata otrzymuje od nas dwie małe książeczki o sałatkach, które mamy nadzieję że zainspirują ją do dalszych działań twórczo-fotograficznych :)

Gratulujemy, a poniżej przedstawiamy zwycięskie zdjęcie i przepis:

jogurtowa pianka z galaretką i mango_01

JOGURTOWA PIANKA Z GALARETKĄ I MANGO:

Pianka jogurtowa:
4 białka (1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru
30 g żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki likieru cytrynowego limoncello
200 g jogurtu greckiego

dodatkowo:
ok. 15 okrągłych biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
1 mango
kilka truskawek
50 g czekolady

Na dnie tortownicy o średnicy 15 cm ułożyć biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ubijając aż białka będą gęste i błyszczące. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryny i likierem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając. Ostudzoną masę jogurtową dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Połowę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Mango obrać, połowę pokroić w kostkę, a drugą połowę zostawić do dekoracji. 2 łyżki galaretki odłożyć do dekoracji. Mango pokrojone w kostkę dodać do galaretki, wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na jogurtową piankę. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje wyłożyć drugą część jogurtowej pianki. Odłożone wcześniej mango pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu, posmarować odłożoną wcześniej galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Boki ozdobić truskawkami i dekoracjami czekolady.

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Ogłoszenie wyników żółtego konkursu KW :)”

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *