Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Kolejne danie robione razem z Łukaszem to nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą :) Proste, smaczne i do tego pokazujące, że nie tylko filety warto wykorzystywać w naszych kulinarnych poczynaniach :)

Składniki:
– 2 nóżki z kurczaka
– 70 g ryżu
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki śmietany
– 1 łyżka przyprawy do kurczaka
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 3 ząbki czosnku
– 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku
– 2 polędwiczki z kurczaka
– 1 cebula
– 50 g masła + 2 łyżki
– 90ml sosu tao tao
– 100 g ciecierzycy
– sól, pieprz
– 1/2 papryczki chili
– kilka gałązek natki pietruszki

Porcja dla 2 osób

SAM_9407x

Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.

Do nóżek robimy marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę a najlepiej na całą noc.

004

Na rozgrzany olej (2 łyżki) wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez chwilę. Potem dorzucamy szpinak i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Zamarynowane nóżki rozkładamy i smarujemy szpinakiem. Na szpinak układamy polędwiczkę i zawijamy roladkę którą wkładamy w siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut.

008012013014

W między czasie gotujemy ryż.

Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone chili, kilka gałązek natki pietruszki no i na koniec naszą ugotowaną ciecierzycę i przez chwilę ogrzewamy na patelni.

019h019f

Teraz robimy sos orientalny. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy sos tao tao. Do tego dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy.

Teraz nakładamy danie. Z ryżu robimy miseczki i na nie nakładamy naszą roladkę wyciągniętą z siateczki, przeciętą na pół i polewamy sosem orientalnym. Obok koszyczka kładziemy naszą ciecierzycę i posypujemy pietruszkową pierzynką (przepis już na nią podawaliśmy tu, ale pierzynkę możemy pominąć. Danie można ozdobić np. jabłkiem.

019e

Smacznego :)

019i

2 thoughts on “Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą

  1. Trzeba spróbować, zrobię w niedziele na obiad. Na waszej stronie są zawsze bardzo ładne zdjęcia, przez co wszystko wygląda jeszcze bardziej apetycznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.