Musaka

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

W Lidl Polska zaczyna się właśnie Tydzień Grecki :) My już zakupiliśmy oraz spróbowaliśmy kilku produktów i mamy dla Was inspirację – grecką musakę :)

Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię :) Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników :)

musakaSkładniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– sól, pieprz
– feta
– 1 łyżeczka cukru
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– troszkę fety

Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii.

Składniki na beszamel:
– 60 g masła
– 50 g mąki
– 300 ml mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
– 1 żółtko

Składniki na 4 osoby.

musaka-grecka

Bakłażana i cukinie kroimy na plasterki i obsmażamy na patelni z obu stron albo wrzucamy na blachę do piekarnika. Przygotowane warzywa przekładamy na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos.

W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo mleko, mieszamy i stopniowo podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż sos nam zgęstnieje i na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gdy sos nam troszkę ostygnie doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.

Teraz bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania).

Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem.

Smacznego :)

grecka-musaka

musaka-z-cukini

musaka-z-baklazana

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



4 thoughts on “Musaka

    1. Ostatnio mieliśmy okazje spróbować kilka potraw kuchni greckiej i były pyszne i aromatyczne :) A i produkty greckie w Lidlu są super – chałwa z migdałami zaskakuje dobrym smakiem i nie jest bardzo słodka :)

  1. Ciekawe danie – jeżeli będę miał okazję to z przyjemnoscia sprubuję je zrobic :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *