Ciasto Murzynek

Magda

Dzisiaj zapraszamy Was na murzynka :) Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej :)

Ciasto:
– 1 jajko
– 200 g cukru
– ½ kostki masła
– 160 g mąki pszennej
– 90 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka dowolnego dżemu
– 1 łyżka kakao
– 1/2  łyżki sody
– 200 g mleka
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Polewa
– 5 łyżek cukru pudru
– 1 jajko
– 3 łyżki kakao
– ½ kostki masła
– płatki migdałowe

DSC_4865x

W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.

Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy zaczynamy od dokładnego wymieszania jajka z cukrem pudrem. Potem dodajemy kakao i dalej mieszamy. W między czasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło stopniowo wlewamy do masy i mieszamy do momentu jak masa zgęstnieje i wylewamy na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

DSC_4902x

DSC_5091x900n

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Ciasto Murzynek”

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *