Mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Z okazji Dnia Św. Patryka zapraszamy Was na nasze zielone mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym.

Składniki:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 100g dżemu agrestowego z kiwi
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– kilka kropel barwnika zielonego w żelu
Krem do dekoracji:
– 250g serka mascarpone
– 200g śmietany 30%
– 1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
– 1 kiwi

Najpierw przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej cukier, sodę i sól. Wszystko razem mieszamy i dodajemy wodę,  jogurt, olej oraz kilka kropel barwnika (najlepiej w żelu ale ten sypki tez się sprawdzi ;) )). Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zaczynamy nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu który wcześniej wrzucamy na chwilę do zamrażalnika i przykrywamy go masą tak w sumie do 3/4 papilotki.

Gotowe mufinki wkładamy do nagrzanego piekarnik do 175 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut.

Po wystygnięciu mufinek robimy krem. Najpierw ubijamy śmietanę a następnie powoli wsypujemy cukier dalej ubijając. Na końcu dorzucamy serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mufinki. Na wierzch każdej udekorowanej mufinki kładziemy kawałeczek kiwi i możemy już wcinać :)

Smacznego :)

One thought on “Mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.