Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe :)

Składniki:

Ciasto:
– 120g cukru
– 130g mąki pszennej
– 80g mielonych pistacji
– 100g jogurtu naturalnego
– 70g masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki wody
– łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
– 250g serka mascarpone
– 200g śmietany 30%
– 50g cytrynowego cukru pudru
– skórka starta z połowy cytryny
– kilka pokruszonych pistacji do ozdoby

W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy krem i posypujemy posiekanymi pistacjami :)

001

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *