Muffinki piernikowe

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kolejne muffinki i kolejna propozycja na słodkie babeczki. Wersja jaką dzisiaj chcemy Wam zaproponować to muffinki piernikowe z orzechami :)

DSC_8763x

Składniki:
– 155g mąki pszennej
– 10g mąki ziemniaczanej
– 115g drobnego cukru do wypieków
– 1/3 łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 40g posiekanych orzechów włoskich
– 20g kakao
– 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju
– 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej
– starta skórka z małej pomarańczy
– kilkanaście kropelek czekoladowych

Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę,  jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek.

Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Po wystudzeniu możemy muffinki posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_8769x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *