- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejne muffinki i kolejna propozycja na słodkie babeczki. Wersja jaką dzisiaj chcemy Wam zaproponować to muffinki piernikowe z orzechami :)
Składniki:
– 155g mąki pszennej
– 10g mąki ziemniaczanej
– 115g drobnego cukru do wypieków
– 1/3 łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 40g posiekanych orzechów włoskich
– 20g kakao
– 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju
– 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej
– starta skórka z małej pomarańczy
– kilkanaście kropelek czekoladowych
Zaczynamy od posiekania orzechów i starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka czekoladowych kropelek.
Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Po wystudzeniu możemy muffinki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)