Muffinki małopolski smak – z jabłkami i śliwkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Na ostatnim Małopolskim Smaku w Miechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak :) Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki suskiej sechlońskiej i jabłek łąckich :)

Kuchenne Wariacje

Składniki na babeczki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki cukru
– 1 kopiata łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
– ½ szklanki wody
– 100g jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki oleju

Nadzienie:
– 2 średnie jabłka łąckie (produkt lokalny)
– 7 śliwek suska sechlońska (produkt lokalny)
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego

Posypka:
– troszkę cukru pudru waniliowego

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną.

Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy wodę,  jogurt i olej. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Do masy w papilotkach dodajemy po łyżeczce naszego nadzienia.

Foremkę z naszymi papilotkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Po wystudzeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem.

Smacznego :)

Kuchenne Wariacje

3 thoughts on “Muffinki małopolski smak – z jabłkami i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.