Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Kolejny mazurek wielkanocny :) Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa :)

DSC_1705x

Składniki:

Ciasto kruche:
– 180g mąki pszennej typ 450
– 30g kakao
– 70g cukru pudru
– 120g masła
– 2 żółtka

Konfitura pomarańczowo-limonkowa:
– 3 średnie pomarańcze
– 1 limonka
– 250g cukru

Czekoladowy krem:
– 50g czekolady gorzkiej
– 50g czekolady mlecznej
– 50ml śmietanki 30% UHT
– 50g miękkiego masła

Dekoracja:
– płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana

Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm.

DSC_1691x

Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, cukier puder i kakao. Następnie suche składniki siekamy z masłem (lub ścieramy masło na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zagniatamy to momentu połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów. Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut.

W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ (pozbywamy się pestek i białych skórek oraz włókien) – to samo robimy z limonką.  Obrane owoce i startą skórkę blendujemy, a następnie zblendowaną zawartość wlewamy do garnka i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka :)

Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki aby krem stężał, a następnie środek wypełniamy nasza konfiturą. Na koniec dekorujemy wedle uznania i mazurek gotowy :)

Smacznego :)

DSC_1712x

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.