Drożdżówki Malinianki

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Mieliśmy ochotę na jagodzianki jednak w związku z tym, że dostaliśmy małą przesyłeczkę z  malinkami to stwierdziliśmy że trzeba je wykorzystać i zrobiliśmy słodziutkie malinianki ;)

Pyszne, na bogato faszerowane drożdżowe bułeczki, których zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym mieszkaniu :) Nie mieliśmy własnego przepisu więc skorzystaliśmy z tego przepisu minimalnie go modyfikując :)

DSC_3337x

Składniki:

Ciasto:
– 175g mąki pszennej
– 80g mleka
– 1 całe jajko
– 4g suchych drożdży
– 10g masła
– 1 łyżeczka cukru z wanilią
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki soli

– 1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Farsz:
– 70-100g świeżych malin
– 3 łyżki cukru

Powyższe składniki wystarczą na 5 mniejszych bułeczek lub 4 większe :)

Zaczynamy od przygotowania ciasta bo musi wyrosnąć zanim zaczniemy piec. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto poza jednym jajkiem, które wykorzystamy na samym końcu do posmarowania bułeczek. Następnie wszystko mieszamy, wysypujemy na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut aby ciasto było elastyczne. Tak wyrobione ciasto wkładami do miski zostawiamy na godzinkę żeby urosło.

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4/5 części, które lekko spłaszczamy, następnie nakładamy nasze pyszne malinki, posypujemy cukrem i zawijamy tworząc bułeczki. Formujemy kształty i zostawiamy jeszcze jakieś pół godziny na blasze zanim wrzucimy do piekarnika.

DSC_3303x

Po pół godzinie włączamy piekarnik aby się nagrzał do 180 stopni, smarujemy rozbełtanym jajkiem (tym drugim co zostało ze składników ciasta) nasze bułeczki, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut (może być potrzeba ciut dłużej w zależności od piekarnika niemniej do czasu aż się zarumienią). Tak upieczone malinianki zostawiamy na blasze do wystudzenia.

DSC_3304x

Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ile wlezie :)

DSC_3329x

 

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



2 thoughts on “Drożdżówki Malinianki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *