Makaroniki z kawowym kremem

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kawa i słodkie delikatne ciasteczko to idealny duet ale kiedy te dwa elementy połączymy w jedno to nie może powstać nic lepszego niż makaroniki z kawowym kremem :)

makaroniki

Składniki na makaroniki:
– 140 g białka
– 180 g cukru
– 160 g cukru pudru
– 160 g płatków migdałowych
– kilka kropli czarnego barwnika (np. Food Colours)

Składniki na krem:
– 100 ml mleka 3,2% UHT
– 50 g cukru
– 2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 2 żółtka
– 10 g mąki pszennej tortowej
– 10 g mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyki masła
– łyżeczka cukru waniliowego

 Powyższa ilość składników jest na około 25-30 sztuk makaroników.

makaroniki-z-kremem

Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli  najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz  płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby lejącej się wstążki). Dzielimy masę na dwie części, do jednej z nich dodajemy troszkę naszego czarnego barwnika i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do makaroników (każdą z mas nakładamy osobno). Blachę z wyciśniętymi makaronikami uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia ok. 30-40 minut (jak dotkniemy makaronik to palec pozostaje suchy). Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 z termoobiegiem i pieczemy 12 minut.

Po upieczeniu makaroników bierzemy się za krem. Najpierw musimy zagotować mleko z kawą. Następnie w osobnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i cukrem kryształ. Kiedy nasza jajeczna masa zrobi się jasna i jednolita dodajemy obie przesiane mąki i dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników powoli wlewamy zagotowane z kawą mleko jednocześnie cały czas mieszając. Powstałą masę przekładamy do garnka i stawiamy na gazie cały czas mieszając aż się zagotuje, a nasz krem zgęstnieje do konsystencji budyniu. Kiedy to nastąpi ściągamy z gazu i do masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy (masło najlepiej w temperaturze pokojowej). Otrzymany krem przykrywamy folią spożywczą tak aby się stykał z powierzchnią kremu (nie stworzy się wtedy kożuch) i zostawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu masy przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe krążki na czarne makaroniki, a następnie przykrywamy je białymi :)

Nasze rozeszły się dość szybko niemniej w lodówce możecie je trzymać ze 2-3 dni tylko kto by się na to zdecydował ;)

Smacznego :)

makaroniki-z-kremem-kawowym

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



10 thoughts on “Makaroniki z kawowym kremem”

Skomentuj madlene17 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *