Makaron z zielonymi warzywami

Magda

Nie da się ukryć, że makarony możemy pałaszować w ogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami :)

makaron-z-zielonymi-warzywami

Składniki:
– 150 g makaronu muszelki
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 cukinia
– 1 brokuł
– 140 g mrożonego zielonego groszku
– 1 pęczek zielonych szparagów
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 100 ml śmietanki 18%
– 1 szklanka wody lub bulionu

Porcja na 2 osoby.

makaron-ze-szparagami-cukinia

Najpierw na maśle podsmażamy cebulę posiekaną w piórka. Brokuł rozdzielamy na różyczki, wrzucamy do cebuli i zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy na talerz.

Smacznego :)

makaron-z-warzywami

 

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *