Makaron z pieczarkami i porem

Magda

Zapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem :)

Składniki:
– 150 g makaronu fusilli
– 200 g pieczarek
– 40 g masła
– 150 g śmietanki 18%
– 1 por
– 1 cebula
– 50 g parmezanu
– kilka gałązek zielonej pietruszki
– pieprz, sól

Składniki na 2 porcje.

Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w ćwierć plasterki pora, mieszamy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy.

Smacznego :)

DSC_8706x900n

DSC_8722x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



5 thoughts on “Makaron z pieczarkami i porem”

  1. Zdarza mi się robić wariację tej potrawy z tym, że zamiast pieczarek jest tuńczyk z puszki, a cebula i por są przysmażane nie ma maśle, ale na oleju z tegoż tuńczyka.

    1. Zgadza się makaron ze zdjęcia nie jest bezglutenowy. Każdy makaron można zastąpić takim jaki się jada. W naszym opisie jest informacja że wcześniej blog był glutenowy i że przepisy zostają na blogu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *