- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Sezon dyniowy mamy w pełni więc zapraszamy Was na kolejne danie z dynią w roli głównej :)
Składniki:
– 150 g makaronu wstążki ząbkowanej (Makaron Międzybrodzki)
– 1 cebula
– 500 g dyni
– 1 mała cukinia
– ser gran padano do smaku
– ser rokpol do smaku
– śmietanki 18%
– 2 łyżki masła
– kilka gałązek zielonej natki pietruszki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Porcja na 3 osoby
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czekamy jak nam się zeszkli. Następnie obieramy dynię i kroimy ją na drobną kostkę i dusimy aby nam zmiękła. Teraz przyprawiamy, wlewamy śmietankę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy starte sery. Ilość sera zależy od tego jak bardzo serowe chcemy mieć danie. Na końcu dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego :)
Wyglada zawrotnie :)