Makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym

Magda

Sezon dyniowy mamy w pełni więc zapraszamy Was na kolejne danie z dynią w roli głównej :)

Składniki:
– 150 g makaronu wstążki ząbkowanej (Makaron Międzybrodzki)
– 1 cebula
– 500 g dyni
– 1 mała cukinia
– ser gran padano do smaku
– ser rokpol do smaku
– śmietanki  18%
– 2 łyżki masła
– kilka gałązek zielonej natki pietruszki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Porcja na 3 osoby

W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czekamy jak nam się zeszkli. Następnie obieramy dynię i kroimy ją na drobną kostkę  i dusimy aby nam zmiękła. Teraz przyprawiamy, wlewamy śmietankę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki  i dodajemy starte sery. Ilość sera zależy od tego jak bardzo serowe chcemy mieć danie. Na końcu dodajemy cukinię startą na tarce o grubych oczkach.

W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do naszego sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego :)

DSC_4998x

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



One thought on “Makaron z dynią w sosie śmietanowo-serowym”

Skomentuj kuchcik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *