Makaron z dynią i pieczarkami

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Pierwszą dzisiejszą propozycją naszych dyniowych potyczek w temacie makaron jest danie wytrawne czyli makaron z dynią i pieczarkami. Pyszny i sycący w towarzystwie dyni odmiany carnival, która choć kolorem bardziej przypomina ziemniaki to smakuje idealnie w tej opcji :)

makaron-z-dyniaSkładniki:
– 500 g dyni carnival
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 200 g pieczarek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy
– 200 ml śmietanki 18%
– sól, pieprz
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 150 g makaronu

Dodatkowo parmezan do posypania.

Składniki na 2 porcje.

makaron-z-dynia-i-pieczarki

W rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy czosnek drobno posiekany. Dynię obieramy ze skóry, wyciągamy nasiona i kroimy w kostkę. Dynię dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy aż dynia zacznie mięknąć. Jeżeli dynia zacznie nam się przypalać to można dodać trochę wody. Dodajemy sól i pieprz. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki jak są duże lub na 4 części jak są mniejsze. Pieczarki dodajemy do dyni i dorzucamy tymianek. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy do sosu z dynią i pieczarkami, mieszamy i podajemy :)

Smacznego :)

makaron-z-dynia-i-pieczarkami
Sposób na dynię 2015

2 thoughts on “Makaron z dynią i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.