Makaron na zielono z kurczakiem

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Bardzo lubię makarony ale praktycznie zawsze je kupuję. Tym razem postanowiłam zrobić moje danie od początku do końca sama łącznie ze zrobieniem własnoręcznie makaronu. No i udało się – w każdym bądź razie mężowi smakowało :)

Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula czerwona
– 1 łyżka masła
– 300 gr mąki
– 3 jajka
– 1 kostka mrożonego szpinaku
– 2 gałązki bazylii
– 2 pomidory suszone
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz

 

W pierwszej kolejności robimy makaron. Na stolnicy wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek do którego dodajemy jajka i stopniowo wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyciągamy ciasto, wałkujemy i kroimy makaron na paski takiej grubości jakie chcemy. Ja pokroiłam makaron na grube wstążki i pozostawiłam do wyschnięcia.

W między czasie robimy kurczaka. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem do miękkości.

Teraz robimy zielony sos. Do blendera wrzucamy rozmrożony szpinak, listki bazylii, pokrojone suszone pomidory, pokrojony czosnek, oliwę i blendujemy. Na końcu doprawiamy i pieprzem do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron. Gdy makaron jest już gotowy odcedzamy i wrzucamy do garnka i dodajemy zielony sos i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy makaron do miseczek i dodajemy gotowego kurczaka

Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.