Limonkowy sernik na zimno

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni.

sernik-limonkowy-na-zimno

Składniki na spód:
– 200 g ciastek kruchych maślanych
– 10 g kakao
– 80 g masła

Składniki na masę serową:
– 1 kg sera białego mielonego
– 200 g cukru
– 400 ml śmietanki kremówki 30%
– 4 limonki
– 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody

Do dekoracji skórka starta z 1 limonki.

Tortownica 24 cm.

limonkowy-sernik-na-zimno

Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut.

Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i mieszamy. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a potem wyciskamy sok.  Sok z limonki zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną masę i stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz skórkę z limonki i miksujemy. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do lodówki, aby masa nam stężała.

Sernik dla każdego smakosza cytrusów i słodkości :)

Smacznego :)

limonkow-sernik

4 thoughts on “Limonkowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.