- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tradycyjnie mamy dla Was przepis z recenzowanej książki “Superfood na co dzień”. Pyszny kurczak cacciatore w aromatycznym sosie :)
Składniki:
– 1 mała cebula
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka)
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 2 listki laurowe
– 500 g dyni
– 100 g małych pieczarek
– 2 udka z kurczaka
– 125 ml czerwonego wina
– 1 puszka pomidorów
– 8 czarnych oliwek
– 1 łyżka oliwy
Składniki na 2 porcje.
Rozgrzewamy garnek żaroodpornym i wlewamy do niego oliwę. Dodajemy posiekany rozmaryn (bez głównej łodyżki), liście laurowe i szynkę pokrojoną w cienkie paski. Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając żeby się nie przypaliło.
Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol) ok. 15 minut. Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia.
Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny aż sos zgęstnieje, a kurczak i warzywa będą miękkie. Jeżeli sos nam odpowiednio nie zgęstnieje to możemy jeszcze potrzymać w piekarniku lub na kuchence.
Wspaniałym dodatkiem do naszego sosu będzie świeży kawałek chleba :)
Smacznego :)