Kurczak z zieloną soczewicą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Hummus, za’atar i granaty” na pysznego kurczaka z zieloną soczewicą oraz ryżem :)

Kurczak z zieloną soczewicą

Składniki na kurczaka z soczewicą:

– 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.500 g)
– 1 cebula
– 1/2 szklanki zielonej soczewicy
– 1/3 szklanka ryżu
– 500-700 ml wywaru drobiowego
– 2 gałązki świeżego tymianku
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
– 1/2 łyżeczki kuminu
– sól
– pieprz

Składniki na 2 porcje.

Składniki na przyprawę libańską:

– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
– 1 łyżeczka zmielonych goździków
– 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
– 1 łyżeczka imbiru w proszku

Wszystkie składniki mieszanki przypraw mieszamy ze sobą i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

A teraz czas na kurczaka :) W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Po 3 minutach dodajemy opłukaną soczewicę , zalewamy wywarem, mieszamy i gotujemy 30 minut.

W między czasie Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

Na 10 minut przed końcem gotowania soczewicy dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy. Na koniec dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy. Podajemy posypane posiekanym tymiankiem.

Smacznego :)

Kurczak z zieloną soczewicą

Zapisz

Zapisz

Zapisz

One thought on “Kurczak z zieloną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.