Kurczak z ciecierzycą, szpinakiem i pomidorami

Magda

Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów.

kurczak-z-ciecierzyca-szpinakiem-i-pomidoramiSkładniki:
– 1 pierś z kurczaka (ok.270 g)
– 500 g pomidorów
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka ciecierzycy (400 g)
– 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g)
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka przyprawy garam masala
– 1 łyżka masła

Składniki na 2 porcje.

kurczak-z-ciecierzyca
Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy i gotowe :)

Nasz gulasz możemy zjeść z chlebem lub np. z kaszą :)

Smacznego :)

kurczak-z-ciecierzyca-szpinakiem

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *